Computers themselves, and software yet to be developed,
will revolutionize the way we learn.—Steve Jobs

Kombinált elválasztás

A nemrég közzétett – Elválasztás CSS-sel című – weboldalon agyba-főbe dicsértem a böngészők fejlődését, de rögtön az is kiderült, hogy a programozók még nem dőlhetnek hanyatt: rengeteg feladat áll előttük. A Google Chrome, az Internet Explorer meg a többi böngésző szoftveresei és fejlesztési ütemterveinek készítői mostohagyerekként kezelik a magyar szövegelválasztás kérdését. Úgy tűnik, idáig csupán a számítógépen futó Fire­fox- és Safari-fejlesztők foglalkoztak érdemben e feladattal.

Létezik egy fantasztikus ember, a svájci Mathias Nater, aki igazán a szívén viseli ezt az ügyet: éppen tíz évvel ezelőtt mutatta be – az azóta a forgalomból is kivont – Hyphenator JavaScript-alkalmazásának első változatát, aminek továbbfejlesztett példányáról fél évtizede önfeledten lelkendeztem. Most, hogy a nagy böngészőfejlesztők is rámozdultak a feladatra, finomította a módszerét. A tavaly útjára bocsátott Hyphenopoly előzékenyen és tisztelettudóan meghúzódik a háttérben, és csak akkor aktiválódik, ha a webböngésző nem szolgáltatja természetes módon az elválasztást, vagy megteszi ugyan, de nem ren­del­ke­zik a weboldalon szereplő nyelv elválasztási szabályrendszerével.

Ízelítő

Ez az alkalmazás jó néhány olyan opciót is tartogat, amely hiányzik a böngészők natív változatából. Érdekességképpen nézzünk párat:

és továbbiak is vannak – úgy egy tucatnyian… Lassan kezdem sajnálni, hogy mindezt csak a Hyphenopoly tudja. (Amennyiben sikerült felkelteni az érdeklődésedet, akár végig is nézheted az összes beállítási lehetőséget.)

Ha a kis programcsomag annyira megtetszett, hogy a használata kedvéért lemondanál a böngésző természetes szolgáltatásáról (vagy csak így akarod tesztelni – például Fire­fox­ban – az alkalmazást), azt is megteheted. Erre való a konfigurációs blokkban e célra kiadott különleges kulcsszó. Szokásos esetben a használt nyelvet a következő módon kell az alkalmazás tudomására hozni:

const Hyphenopoly = {
  require: {
    "hu": "elválasztójel",
  },
ahol a nyelv egy hosszú, legalább 12-karakteres szavát kell megadni (a program ennek segítségével vizsgálja meg, hogy a böngésző ren­del­ke­zik-e az adott nyelv elválasztási szabályrendszerével). A webböngésző természetes szolgáltatását pedig így lehet leváltani:
const Hyphenopoly = {
  require: {
    "hu": "FORCEHYPHENOPOLY",
  },
de ilyenkor hatástalanítani kell a CSS-elválasztást.
A siker

Az Elválasztás CSS-sel című weblapon tényleg azt mondtam volna, hogy a böngészőfejlesztők versenyének vannak vesztesei? Belátom, tévedtem… Lám-lám, még sincsenek tényleges vesztesek! Ezzel a kis programcsomaggal a magyar szöveget nemcsak a Fire­fox és a Safari algoritmusa, de a többi böngésző, így akár a Google Chrome is képes helyesen elválasztani:

Magyar elválasztás: <div>
Angol elválasztás: <div lang="en">
Megállapította: 1999. évi XLIV. törvény 31. §. Hatályos: 1999. VIII. 1-től. Az ezt követően elkövetett fegyelmi vétségek miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.
Megállapította: 1999. évi XLIV. törvény 31. §. Hatályos: 1999. VIII. 1-től. Az ezt követően elkövetett fegyelmi vétségek miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.
Példa: 1991. évi XLI. törvény a közjegyzőkről; pár előfordulás: 70. § *; 71. § (4) *; 72. § (2) *
A 2012. évi CCXXIII. törvény 318. § (1) szerinti szöveggel lép hatályba.
A 2012. évi CCXXIII. törvény 318. § (1) szerinti szöveggel lép hatályba.
Példa: 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről; pár előfordulás: 6. § (2) *; 403. § (4) *
Bevallom, a Google Chrome-ban a minta néhány elemének szélességét módosítani kellett, mert a Chrome alapbeállításban is másként méretez, mint a Fire­fox. Azt csak remélni tudom, hogy más böngészők nem hazudtolnak meg. A biztonság kedvéért azért megmutatom egy képen, hogyan kellene kinéznie a fenti táblázatnak:
Frissítés

Kedves látogató, az idők folyamán a fejlesztő önálló hálóhelyre költöztette az alkalmazás segédletét. Itt írja le, hogy a programcsomag utolsó változatát hogyan lehet letölteni, mit és hol kell tárolni a szerveren. Ha akarod, megnézheted az összes, eddigi változatot, ahol még azt is megtudhatod, hogy menet közben milyen javítások, módosítások történtek. A tényleges fejlesztés a Githubon követhető nyomon. Ha csatlakozni szeretnél, itt elmondhatod a véleményedet, javaslatodat…

Utólag azt is elárulom, kedves látogató, hogy amint tavasszal közzétettem a fenti mintapéldát, azonnal tájékoztattam az érintett hálóhely webmesterét, és nemcsak a helytelen kódolásból adódó elválasztási hibát említettem meg, de megmutattam ezt a leírást is, melynek figyelembevételével még jobbá tehetné a szolgáltatásukat. Sajnos, egy automatikus válaszlevélen kívül más visszajelzést nem kaptam, és az oldalaikon a magyar törvények deklarált nyelve – a mai napig – angol…

Készült:
Utolsó módosítás:
Frissítés:
2019. 03. 03.
2019. 03. 14.
© Tuna András, 2006–2019