Is this chicken, what I have, or is this fish? I know it’s tuna, but it says ‘Chicken of the Sea.’
Jessica Simpson

tuna.hu

Tudod kedves látogató, kötözni való bolond vagyok! Immár legalább két, de inkább három éve áhítozom erre a tuna.hu virtuális birtoknévre (domain névre). Körülbelül félévente lopva ellenőriztem, hogy nem csapott-e le rá valaki (azért lopva, hogy ezzel se hívjam fel a birtoknévspekuláns hiénák figyelmét.) Butaság volt; igazán nem kellett volna ennyit várnom, de most a DiMa.hu Kft. segítségével végre meglett. Csak annyit mondok: úgy örülök, mint majom a farkának… Ebbéli örömömet boldogan osztom meg veled.

Szolgáltatók

Minthogy a tonlájnnak régóta nyilatkozom hűséget (olykor két, olykor csak egy évre), néhányszor már nekiduráltam magam, hogy birtoknév ügyében körülnézzek a portáján. Megtudtam, hogy ha a név a tulajdonomban is lenne, a gagyi előfizetésem mellett nem használhatnám. Körülnéztem hát, hogy melyik, számomra elfogadható csomagjuk teszi lehetővé. És bizony, el kellett szomorodnom, mert az alkalmas – valami honlap vagy milyen nevű – termék ára ma bruttó havi 8500 forint fölött van. Ráadásul olyan, amivel nincs is kijárat a világhálóra. Tehát mellette a meglévőt is meg kell tartanom. Csak úgy pluszban. Ki az, aki ezt ki tudja (vagy ki akarja) fizetni? Hát, az biztos, hogy nem én… Legutóbbi hűségnyilatkozatom lejárta közeledtével próbáltam alkudozni a tonlájn ügyintézőivel: lemondanék a két csomag bizonyos, számomra kevésbé fontos tételeiről, ha olcsóbban számítanák fel, de hajthatatlanok voltak; kútba esett a próbálkozásom. Így éltem, éldegéltem, vágyakozva az elérhetetlenre.
És egy szép napon egyik közeli ismerősöm mellékesen említette, hogy van egy méltányos árú előfizetése, ami mindazt nyújtja, amire vágyok. Azon nyomban ellátogattam a szolgáltató honlapjára, és 2-3 óra múlva mellette döntöttem. Másnap megrendeltem a szolgáltatást.
A közzétett adataikból készítettem egy összehasonlító táblázatot, amely – a teljesség igénye nélkül – mutatja a két szolgáltató (általam megcélzott) csomagját:

Szolgáltatás Tonlájn DiMa.hu Kft.
Webtárhely mérete: 100 MB 1 GB,
akciósan 2 GB*
E-mail tárterület: 20 GB** 1 GB
Domain regisztráció: .hu vagy nemzetközi .hu
DNS szolgáltatás:

FTP-elérés: korlátlan korlátlan
E-mail fiókok száma: 10 db 10 db
E-mail alias: korlátlan
E-mail átirányítás:
Vírus- és spamszűrő:

PHP-használat: (vagy ASP)
Perl-használat:

Webstatisztika:

Jelszóval védett könyvtárak:
Adatforgalom: korlátlan korlátlan
Egyéni hibaoldalak:
Aldomainek száma: korlátlan***
Teljes jogosultság
a virtuális webszerverhez:


Bruttó ár: 8 625 Ft/hó 6 000 Ft/év
*Ezt az akciós második gigabájtot – valószínűleg csupán adminisztrációs okokból – nem látom a vezérlőpultomban (igaz, amikor beszéltünk róla, elárultam: nem valószínű, hogy valaha szükségem lenne ekkora tárhelyre; a hálóhelyemen jelenleg 20 MB alatti a helyfoglalás)…
**Például erről akartam lemondani alkudozásunk során…
***Eddig három aldomaint hoztam létre: www.fanni.tuna.hu, www.rita.tuna.hu és www.judit.tuna.hu. (A harmadik egyelőre tervezés stádiumában tart. Ha van kedved és időd, nézd meg a másik kettőt.)
A táblázatban látható pipát a DiMa.hu Kft. oldaláról loptam… remélem, nem haragszik meg (az övé sokkal szebb, mint a tonlájné).

Jól figyeltél? Jól megnézted az árakat, azok mértékegységét? Te érted, hogy a tonlájné hogyan lehet 17 és negyedszerese (ha jól számolom, 1725%-a!) a másikénak? Nem, egyáltalán nem áll szándékomban a számomra oly szimpatikus szolgáltatót arra biztatni, hogy emelje az árait. Inkább úgy vélem, arcpirító, ahogy a téhóm (a matavnet, a későbbi axelero, illetve tonlájn jogutódja) ilyen horribilis összegért kínálja a termékét. Ebből naná, hogy telik a csicsás irodai nyomtatványokra, minden számla mellé, a borítékba csúsztatott 4 + 4 színes leporellóra (hajtogatott szórólapra), óriásplakátra, no meg a médiában megjelenő rengeteg drága hirdetésre stb. Mert bizony, úgy vélem: a DiMa.hu Kft. is csak egy gazdasági vállalkozás, amely az üzletből él. Nem hinném, hogy jótéteményi intézmény lenne, vagy a szeretetszolgálat támogatná a tevékenységét… Ez volna a szopitalizmus kereslet és kínálat által meghatározott piaca?

Miközben a szolgáltatások minősége terén is van különbség. Csak egy-egy esetet mondok el:

Tonlájn

Az egyik alkalommal, mire közeledett a hűségnyilatkozat lejártának időpontja, a tonlájn megváltoztatta a csomag nevét és néhány paraméterét. Bizalmatlan természetű lévén tudakozódtam, hogy az új csomag is tartalmazza-e a Perl-szkript futtatásának lehetőségét. Minthogy nemleges választ kaptam, hitetlenkedve-reménykedve újra meg újra feltettem a kérdést. Ha hiszed, ha nem, a deskhelpen dolgozó négy fiatalember közül kettő igent, kettő pedig nemet mondott. (Amúgy, nem csodálom, hogy egymásnak ellentmondó válaszokat adtak – vajon hányan lehetnek? –, mert a csomag leírásában ez a szolgáltatás sosem szerepelt, ezért ahhoz hogy ne tévedjen az ember, utána kellene járni a dolgoknak…)

DiMa.hu Kft.

Új hálóhelyre költözéskor szokásos akadályba ütköztem (a megoldásra valószínűleg akkor sem jöttem volna rá, ha ez eszembe jut). Emiatt egyik reggel kér(d)éssel fordultam a szolgáltatóhoz:
Sajnos, nem tudok átvergődni egy problémán:

Adott egy env.pl állománynevű Perl-szkript a tuna.hu cgi-bin/misc/ könyvtárában, aminek meghívásakor 500-as státuszkódot (Internal Server Error hibaüzenetet) kapok. ... Legyen szíves megmondani, hogy miben hibázok...
A válasz másnap estére érkezett meg:
A perl elérési útja a /usr/bin/perl, a szkriptben ezt javítottuk...
Hát, mit szólsz ehhez? Nem csak egyértelmű választ kaptam, de a szolgáltató ki is javította a hibát. El tudnád ezt képzelni a tonlájn esetében?! Felüdülés a mai világban, amelyben, ha a szolgáltatás szóba kerül, egyre inkább úgy érzem, mást se jelent, minthogy ki vagyok szolgáltatva…

Névmagyarázat

Ha már itt tartunk, joggal teszed fel a kérdést: Voltaképpen mi a frász is az a tuna?! Van valami értelme, jelentése? Nos, felsorolom, amit eddig megtudtam róla (számomra is tartogatott meglepetést): Nem csoda, hogy e nemzetközisége miatt a szó a világ legtöbb pontján megtalálható, csak éppen nálunk ilyen ritka. Meg se mondom, hogy a hazai telefonkönyvben a családunk tagjain kívül három található, akik közül az egyik egy kft., ám két-három évvel ezelőttig mindössze egyetlenegy volt. (Csak most esett le, hogy mekkora mázlim van! Ennek az új keletű, békéscsabai illetőségű kft.-nek könnyen eszébe juthatott volna a birtoknevet megkaparintani. Nem is értem, hogy ez nem így történt.)

Tonhalreceptek

Elég sokat beszéltem már tonhalról ahhoz, hogy végre – a honlapon tett ígéretemhez híven – recepttel kárpótoljam azokat, akik a fentiekben oly sokat emlegetett szóval azonos alakú idegen szavak révén, tonhalrecept után kutatva vetődtek ide.

Tonhalszeletek törökösen*

Elkészítés ideje: 60 perc
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, a paradicsomot, a padlizsánt és a gombát felkockázzuk, majd olajon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, bort, a sóval, borssal fűszerezett, elősütött halszeleteket, tepsibe helyezzük és készre sütjük.

Tonhalfilé zöldséges körettel*

Elkészítés ideje: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre): Elkészítés:
Megtisztítjuk a halat, majd szárazra töröljük. Citromlevet csorgatunk rá, majd megsózzuk. A sárgarépát és póréhagymát megpucoljuk, majd kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. A zellert felkockázzuk. A kelbimbó szárát és külső leveleit eltávolítjuk. A zöldségeket egy lábosba tesszük, sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük. Rárakjuk a halat, majd az egészet puhára pároljuk. Burgonyával tálaljuk.

Tonhal-saláta**

Hozzávalók: Elkészítés:
Leöntjük a tonhalkonzervről a levét, majd beletesszük a kukoricát és összekeverjük majonézzel. Fél óráig hűtőszekrényben pihentetjük. Egyszerű és nagyon finom!

Tonhalas rakott burgonya*

Elkészítés ideje: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
A burgonyát egy tepsibe karikázzuk, sóval ízesítjük, majd beborítjuk a kiolvasztott, sózott, borsozott, felcsíkozott hallal. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, majd pár perc múlva a forró tejet. Besűrítjük, majd belekeverjük a grapefruit levét. Ízesítjük, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, majd a halra öntjük, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton készre sütjük.

És a legfinomabb:

Sült tonhal hagymával***

Elkészítés ideje: 45 perc
Hozzávalók:
Elkészítés:
Megmossuk, leforrázzuk a paradicsomokat, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, karikára vágjuk. A halat megmossuk, lecsepegtetjük. Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és négy percig pirítjuk benne a hagymát. Sóval, borssal fűszerezzük. Elkészítjük a fűszermártást: egy tálba 1 pohár olívaolajat öntünk, alaposan összekeverjük a majoránnával majd sóval, borssal fűszerezzük. Mindegyik tonhalszeletet egyenletesen átitatjuk a fűszermártással, és négyet egy tűzálló tál aljára fektetünk. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, a pirított hagyma felével, a paradicsom felével, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a megmaradt négy tonhalszeletet, ezekre a maradék hagymát, zsemlemorzsát és paradicsomokat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Sóval, borssal megszórjuk a halat, megöntözzük a maradék olajjal, és még egy csipet majoránnával ízesítjük. A sütőben 20 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjanak ki túlságosan a halszeletek. Négy tányérba szedjük, és azonnal tálaljuk.

Források:
*SzegedLive.hu
**Tuti receptek
***Recept Paradicsom

Készült:
Utolsó módosítás:
Név-horgony:
Sütikezelés:
2009. 11. 25.
2009. 12. 29.
2014. 02. 22.
2019. 02. 26.
© Tuna András, 2006–2019