It is not how old you are, but how you are old.
Jules Renard

Grafika

Egy meglehetősen érdekes hálóhelyre akadtam. Azt, hogy milyen kalandos körülmények között, el se mondom. Lényeg, hogy egy német fiatalember, dacolva a világgal, JavaScriptet alkalmaz többek között olyan feladatokhoz, amikhez eddig a szörfözőnek külön értelmezőt (vagy bővítményt) kellett letöltenie és telepítenie. Határozottan figyelemreméltó! A nagyszerű ebben az, hogy ezt valamennyi böngésző érti. Igaz, (ez is) kikapcsolható, de ma már nagyon kevesen vannak, akik letiltják. A fiatalember DHTML-konform, JavaScript-alapú grafikus nyelvet hozott létre – rendkívül precíz és körültekintő módon: úgy alkotta meg a művét, hogy valamennyi böngészőre jó legyen (alsó határnak a Netscape 4-es változatát jelöli meg, de szerintem nem hord a föld a hátán olyan embert, aki ennyire régi alkalmazást használna); a megjelenítés és dinamikus oldalkezelés alábbi területeit dolgozta fel: Igen széles skála… Nekem is jó sokáig tart majd, míg feltérképezem. Ezért arra biztatlak, időnként (amíg az ablak jobb felső sarkában látod a „Fejlesztés alatt…” feliratot) látogass el újra meg újra erre az oldalra; nem fogod megbánni.

Függvényrajzolás

Hát, bizony csalódtam… Figyelmesebben elolvasva a leírást, rá kellett jönnöm, hogy ez nem az, amit vártam. A fiatalember két megoldást is ajánl, ám egyik sem olyan, amit ezen az oldalon bemutathatnék. Mindent összevetve, elég snassz volna, ha például egy matematikai témakörű cikk elirányítaná a kedves olvasót egy idegen hálóhelyre – megnézni a függvény ábráját… Kár. :-(

Húzd és pottyantsd

Ezt az alcímet a Drag&Drop nem igazán szellemes, magyar megfelelőjének szántam… Ám, amit a német fiatalember varázsolt e témakörben, az nem semmi! Utasításkészletének használatával életre kelthetők a képek az oldalon. Ezt próbáltam ki az alábbi játék összerakásakor. Nem falrengető, de mégis csak egy HTML-oldalon zajlik. Persze, ehhez Te is kellesz! Elmozgathatod (bizonyos korlátok között, ha van ilyen) a képet és a szöveget (a keretest, rögtön itt, egy sorral lejjebb). Kipróbálod?

Akkor hát, ha van kedved, állítsd össze Kazahsztán térképét!
Ha már belefogtál, és szeretnéd teljesen elölről kezdeni, kattints az Újra gombra. A Mégse paranccsal az utolsó lépésedet vonhatod vissza (ez a fenti, bekeretezett szövegre nem vonatkozik). Játszhatsz időre is: elindíthatod a Stoppert, de ha aztán ismét rákattintva leállítod, egyik térképelem sem hajlandó többé elhagyni pillanatnyi helyét. Ilyenkor indítsd Újra, így megint nekiláthatsz.

Mondhatod: „Sajnos, segítség nélkül nem megy…”Remélem, sikerült! :-) Kérlek, küldd el nekem a rendbe tett ábra képét (lehetőleg ne BMP-formátumban – az túl nagy helyigényű), mert jutalmad egy Sport csoki! Kiváltképp, ha segítségre sem volt szükséged (ezt a gombok fölötti sor utolsó szava mutatja)… Meg tudod mondani, hogy melyik szeletet nem kellett elmozdítani?

Változtatások:

Nagyon köszönöm az észrevételeket! Minden további bírálatot, javaslatot, kérést és kérdést örömmel fogadok (a címem megtalálod a honlapon). Kérlek, ne tartsd vissza!
A térkép a Magyar Nagylexikon Kiadó Zrt. szellemi tulajdona. Remélem, nem kapok ki azért, hogy ilyen apróra feldaraboltam. :-)

Vektorgrafika

Vajon mit lehet belőle kihozni? Mire alkalmas? Az utasításkészlete segítségével lehetőség nyílik rajzolására, illetve szöveg és kép elhelyezésére. Egyéb tulajdonságok:

Íme néhány példa:
kör ellipszis négyzet háromszög rombusz
téglalap vonal sokszögvonal ív

Megjegyzések (az ábra alapján):
Hogy állunk a Unicode-karakterekkel, például az (U+0250..02AF) IPA (International Phonetic Alphabet) Extensions-blokkal? Hogy nézne ki a(z) ɘ (U+0258) fonetikai jel? (A fokozatát másfél törzsnyire megnöveltem, hogy lehessen is látni. A blokk karaktereit az Explorer téglalappal ábrázolja, mert nincs felkészítve azok megjelenítésére.)

Az ábrán az első és a harmadik a rajzolt változat, a második – közönséges karakter. A harmadik színezéséből jól látszik, hogy milyen primitívekből tudtam utánozni a karaktert. Alattuk, a kisebb méretű ellipszis viszont meglehetősen satnya lett. Bizonyára lehet találni egy optimális méretet. Szembetűnő, hogy a Firefox is torzítani kénytelen. A kis méretű karakter nem méretarányos: jóval kerekebb mint a nagy…

A következő problémákat látom:

Akkor hát mire jó, mik az előnyei? Úgy tűnik Ezen előnyöket kihasználva jól ábrázolható például a hatvanas számrendszer nem túl bonyolult, Heuréka! Ha másért nem, ezért megérte ez a kirándulás! Ezt eddig csak az SVG (Scalable Vector Graphics) alkalmazásával tudtam elérni, ehhez azonban – ahogy a bevezetőben is említettem –, le kell tölteni és telepíteni kell a platform- és böngészőfüggő SVG Viewert. Ezt viszont nem lehet elvárni minden egyes szörfözőtől… Ez utóbbiak az U+2200..22FF tartományba sorolt Mathematical Operators-blokk jelei, és karakterként így néznek ki (ha nem Explorert használsz, mert akkor csak téglalapokat látsz): ∇ (U+2207) és ∀ (U+2200)… Megnézheted a forAll vektorgrafikus ábráját különböző méretekben is, csak írd be a „Méretszorzó” rovatába a méretváltoztatás mértékét (0.6 és 30 közötti számot* – a szélső értékeket is beleértve), majd kattints a „Lássuk” gombra.
Méretszorzó:
*A szám a JavaScript számábrázolásának megfelelően 14 jegy pontosságig adható meg – habár ennek itt különösebb jelentősége nincs, sőt! Kerekítési okokból igencsak meglepő eredményre jutsz például 1.49 századdal, illetve 1.5 tizeddel. Bizonytalan az anomália előfordulása, de egész számokkal nem tapasztalható.

Végül, az 1:1 méretarányú forAll megjelenítésének JavaScript-kódja, ahol a végpontokat összekötő egyenesek együttese alkotja a karaktert (a lila függvények a fiatalember bővítményei):

/* a végpont-koordináták:
  x1, y1 - a bal oldali szár teteje
  x2, y2 - az alsó csúcs
  x3, y3 - a jobb oldali szár teteje
  x4, y4 - a vízszintes vonal bal oldali vége
  x5, y5 - a vízszintes vonal jobb oldali vége */
var forAll = new jsGraphics('forAll')
forAll.setStroke(1)      // vonalvastagság
x1 = 0
x2 = 6
x3 = 12
y1 = y3 = 0
y2 = 13
var Xs = new Array(x1, x2, x3)
var Ys = new Array(y1, y2, y3)
forAll.drawPolyline(Xs, Ys)  // sokszögvonal
x4 = 3
x5 = 9
y4 = y5 = 5
forAll.drawLine(x4,y4, x5,y5) // vonal
forAll.paint()        // megjelenítés

Buborék

E piciny fejezet tartalmát nem a fiatalember csodálatos ötletei felhasználásával írtam le (ha arra vagy kíváncsi, nézd meg az alábbi lábjegyzetet), jóllehet az ezen az oldalon lévő valamennyi csoda a buborékok iránti vonzalmam révén került (nekem) a napvilágra. A Web Graphics Bubble Tooltips oldalán véletlenül bukkantam erre a valamivel látványosabb, egyszerűbbnek tűnő és főleg önálló megoldásra. Kell hozzá egy (például az ott található) buborékot ábrázoló kép, egy csipetnyi stílus-, egy kevéske JavaScript-, valamint egy nyúlfarknyi további kód az oldal head elemébe…  Voilà!  A JavaScript-kódban könnyen állítható a buborék átlátszósága; a magassága a bele kerülő szöveghez igazodik; és ráadásul szelektíven kezelhető: ez a fajta buborék kizárólag a Voilà!-hiperhivatkozás révén látható ezen a lapon. Az egyetlen – kétségkívül jogosan felróható – tökéletlenség (amit a fent említett oldal látogatói is kifogásolnak), hogyha a buborék egy része a HTML-oldal szélén túlnyúlik, nem látszik az oldalról kilógó tartalma sem. Ezt a hibát korrekt módon Javascripttel kellene kezelni, ám én lusta voltam, inkább az egyszerűbb megoldást választottam: megnöveltem a bekezdés bal és jobb margóját… Ha ügyesen állítod a böngésződ ablakának szélességét (úgy kb. 855 pixelre), és a Voilà! csaknem a szöveg jobb szélére kerül, megérted a rejtélyt.

Egy igen közeli ismerősöm 2007. május 17-én felhívta a figyelmem egy ****** nevű gyógyszerre (ez itt nem a reklám helye). „Nézzem csak meg – mondta –, milyen szörnyű készítményt írt fel az orvos”. Így vetődtem el egy oldalra (a pharmindex.hu-n), ahol a gyógyszer alkalmazásának javaslata olvasható. Észrevettem, hogy az oldalon különösen ígéretes (én így hívom) buborékot alkalmaztak (beteges dolog lehet, de az utóbbi időben bukom a buborékmegoldásokra). Hamarosan letöltöttem az oldalt és nekifogtam kisilabizálni a módszert. A kódban turkálva kiderült, hogy nem a gyógyszerészet hálóhelymestere alkotta; ott szerepelt a készítője elérhetősége…

0.0.0.2-es, β-változat
Készült:
2007. 05. 20.
Utolsó frissítés:
2009. 02. 05.
Valid HTML 4.01 Transitional
© Tuna András, 2006–2009