My life is one long curve, full of turning points.
Pierre Trudeau

Ciklois

Animáció

2004 nyarán egy képet nézegetve kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy mennyivel jobban magyarázható egy mozgás által leírt síkgörbe mozgás közben. Fejembe vettem hát, hogy megpróbálom animálással bemutatni a cikloist, ám kötött pályán (egy egyenesen) csúszásmentesen gördíteni egy kört és ábrázolni egy hozzá rögzített pont által leírt görbét – nagy kihívást jelentett.

Flash

Szerencsére segítségemre volt a kifejezetten animációra kihegyezett Shockwave. Felvettem benne egy koordináta-rendszert, külön rétegeken azonos távolságban diszkrét pontokat helyeztem az x-tengelyre, és megrajzoltam a hozzájuk tartozó állapotot. Végül összefüggővé tettem a teljes grafikát. El kell árulnom, a vezérlőgombok megrajzolása is külön feladatnak bizonyult.
Lássuk!

SVG

Néztem, nézegettem, és sehogy sem tetszett. A mozgás nem volt eléggé gördülékeny, folytonos. Más megoldás után néztem a világhálón. És akkor találkoztam össze az SVG (Scalable Vector Graphics) animációs változatával – többek között a W3C Mobile SVG Profiles: SVG Tiny and SVG Basic oldalán (mára ezt a leírást az Animation váltotta fel… és itt egy igazán friss, még alakulófélben lévő tervezet: An SVG Primer for Today's Browsers). Minthogy már volt némi tapasztalatom a statikus SVG terén, elkezdtem tanulmányozni az animálás fortélyait. És óriási mázli: kutatás közben ráakadtam egy ciklois-animációra is. (Egy olasz fiatalember készítette, de sajnos nem jegyeztem fel a paramétereit, így most már nem tudom neki megköszönni.) A grafika nem volt túlságosan felturbózva, de kiindulásként kapóra jött. Ezt alakítgattam át saját szájízre…
Lássuk!

(Mindkét illusztrációban megtalálhatók a gördülő körön, illetve azon belül és kívül lévő tetszőleges pont pályájának a cikloist, illetve a nyújtott cikloist és a hurkolt cikloist leíró egyenletrendszer paraméterei.)

Az animáció értelmezése a böngészőkben

A Flash-animációt az Adobe Flashplayer telepítése után valamennyi böngésző lejátssza. Tudni kell arról, hogy az Explorerhez külön bővítmény (plug-in) tartozik.

Akárhol tájékozódsz a világhálón, szinte mindenütt azt javasolják, hogy az animált SVG lejátszásához telepítsd az Adobe SVG Viewert. Ellátogattam hát az Adobe oldalára, és letöltöttem az ott elérhető utolsó, 3.0.3-as változatú bővítményt, és Windows XP alatt néztem, hogy mit mutatnak a leggyakrabban használt böngészők. Az alábbiakat tapasztaltam:

A legnépszerűbb böngészők reagálása az Adobe SVG Viewer telepítése
előtt után
Flock Az 1.2.3 változatú program felkínál egy ablakot, ahol a lejátszáshoz kiválaszthatnál egy másik alkalmazást (ám nincs épkézláb javaslat) vagy kimenthetnéd az SVG-állományt. A cikloisból semmi sem látszik. Úgy viselkedik, mint a Mozilla Firefox.
Google Chrome A 3.0 verziójú böngésző kattintásra megjelenő lebegőablakában már csak kimenthetnéd az SVG-fájlt.

Úgy működik, mint egy kis angyal.

Internet Explorer Fittyet hányva a segéderőnek, az IE 7-ben üres téglalap látható az animáció helyén, és a program szakadatlanul tölti az SVG-állományt.
Mozilla A 2005-ben készült 1.7.12-es változatú böngésző megrajzolja a keretet és felkér, hogy telepítsd a megfelelő bővítményt. Ez minden… semmi más nem történik. (A Mozilla hivatalos támogatása megszűnt.)
Mozilla Firefox SVG Viewer ide vagy oda, a Firefox 3.5.4 megjeleníti ugyan a grafikát, de nem indítja el.
Netscape A 9.0.0.6-os, utolsó változatú program ugyanazt teszi, mint a Firefox. (A Netscape hivatalos támogatása megszűnt.)

Opera

És most kapaszkodj meg! Ha éppen nem ülök, biztosan hanyatt estem volna. Az Opera 9.10-es, 2007-ben telepített változata SVG Viewer nélkül is úgy játssza le az SVG-animációt, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Safari

Úgy látszik, a végére maradtak a remek böngészők (még ha ábécében is soroltam fel őket)! A Safari 4.0.4 hasonlóképpen, minden segítség nélkül is mutatja az animációt.
SeaMonkey A Mozilla utódja az SVG-animációt ugyanúgy értelmezi, mint a Netscape vagy a Firefox.

Kedves Látogató! Ha van kedved és időd, kérlek segíts bővíteni a táblázatot: mondd el vagy írd meg eltérő tapasztalataidat (természetesen akkor is, ha éppen nem Windows XP a rendszered).

Tanulság

Kiderült tehát, hogy a Flash-animáció csak az Adobe Flashplayer jelenlétében játszható le (azzal viszont kivétel nélkül mindegyik böngésző készséges), míg az SVG-animációhoz javasolt Adobe SVG Viewert a programok különféleképpen fogadják. (Éppenséggel azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy némelyikük gyenge teljesítményét hibás helyi beállítás okozza…) Mindazonáltal, ha nincs is telepítve egyik bővítmény sem, és nem is akarod, hogy a gépeden legyen bármelyikük (esetleg hallottál az Adobe körüli, 2009 őszén több ízben is szárnyra kapott vírushisztériáról), azért bízvást bátorítalak: ha kíváncsi vagy az SVG-re, nyugodtan használd az Opera vagy az Apple Safari böngészőt. Ezekben minden további nélkül élvezheted.
Tartozom még annyival, hogy elmondjam: az Adobe jó fél évvel előre – vagy még annál is korábban – bejelentette, hogy 2009. január 1-jén leáll az Adobe SVG Viewer támogatásával… (Vajon ki veszi át a stafétabotot?)
Animáció:
Készült:
Utolsó módosítás:
Statikus kép:
2004 nyara
2009. 11. 18.
2009. 11. 25.
2013. 07. 31.
Valid HTML 4.01 Transitional Valid SVG 1.0 Valid CSS level 2
© Tuna András, 2006–2013