Where knowledge ends, religion begins.
Benjamin Disraeli

Ajax-ismerkedő…

… avagy, adatok olvasása a szerverről – háttérben

A telefonszám beírása után (amint a kurzor elhagyja a rovatot), a JavaScript összeveti az AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) segítségével kinyert, a szerveren tárolt mintaadatbázis telefonszámait a Telefon mezőben megadottal, majd az eredménytől függően kitölti a rovatokat, és/vagy a DHTML (Dynamic HTML) alkalmazásával új elemeket hoz létre az űrlapon – az oldal újratöltése nélkül. A JavaScript segítségével – a rovatok (a példában csak új rekord felvételekor a Cím rovat) mindenkori állapota függvényében – állítható, hogy a gombok aktívak vagy passzívak legyenek-e.
A próbálkozást helyettesíti a rovatok alatt található hiperhivatkozás (link), mely funkció szintén a dinamikus oldalkezelés lehetőségeit mutatja. Az űrlap kitöltésekor tapasztaltakhoz hasonlóan ennek működtetésével is jól érzékelhető az AJAX-ra időnként jellemző spétreflex (késői reakció), ugyanis a szerver csak akkor hajtja végre az utasításokat (és adja át feldolgozásra a tárolt állomány tartalmát), ha éppen ráér. Az átfutási időt főként a szerver leterheltsége és utasítás-végrehajtási sebessége befolyásolja.
Meg tudod mondani, hogy a telefonszámok közül melyik maradt ki? Ha helyesen tippelsz, egy Sport csoki a jutalmad! Bizony!
Cím:

És egy táblázatban megtekinthető

… az XML-adatbázis tartalma.

Kedves látogató, nézd el nekem e rém primitív „adatbázis”-t! De ha van hozzá kedved, segíthetsz értelmesebben feltölteni. :-) Módosíthatod a meglévő adatokat és/vagy felvehetsz új telefonszámo(ka)t címmel és üzenettel. Ha a változtatásod látszólag nem vezetne eredményre, töröld ki – a gyors hozzáférés érdekében – a böngésződben tárolt hálóhelyoldalakat (cache-t).
Azt azért el kell mondanom: az adatbázis-módosításnak nem sok köze van az AJAX-hoz. Csak a teljesség kedvéért tettem bele… (volt ugyanis olyan látogató, aki hiányolta ezt a funkciót). De így legalább ellenőrizheted, hogy nem kamu ez az egész.
Utolsó módosítás:
Sütikezelés:
2007. 07. 17.
2019. 02. 26.
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS level 2
© Tuna András, 2006–2019